Er du en af mange danskere der betaler overpris for dit banklån? Ny rapport påpeger, at mange danskere faktisk betaler for meget.

Det er tidsskriftet Finans/Invest der er kommet med en rapport, der belyser bankernes indtjeningsstruktur og deres konklusion er klar: Danskerne betaler for meget!

Læs mere  om rapporten og hvad den kan betyde for dig. 

Højere udlånsmarginaler

Det er specielt højere udlånsmarginaler, der medfører højere omkostninger for dig som privatkunde og erhvervsdrivende. Mens fortjenesten havner i bankens lommer.

En af forfatterne til rapporten, lektor Johannes Raaballe, er derfor langt fra enig i den optimisme der præger banksektoren i disse måneder. Han påpeger en negativ indflydelse på samfundsøkonomien, som en af de helt klare problemstillinger.

Ifølge deres rapport bør udlånsrenten ligge 2 procentpoint under det perfekte niveau – ved fri konkurrence. Mens de mindre banker bør lægge hele 4,2 procentpoint lavere.

Så mens meget af debatten og omtalen af pengeinstitutterne senest har gået meget på gebyrer, som deres væsentlige indtjeningskilde fremadrettet, kan de altså stadig tjene mange penge på høje udlånsmarginaler.

Hvad er udlånsmarginalen?

I bankverdenen snakkes der meget om rentemarginaler, da det er dem, der skal sikre pengeinstitutterne en profit på deres kernedrift. For dem der ikke er bekendt med indlåns -og udlånsmarginalen, kommer her en forklaring:

Indlånsmarginalen: Forskellen mellem din rente og bankens rente hos Nationalbanken (ved opsparing).

Udlånsmarginalen: Forskellen mellem det du betaler i rente for lånet og bankens omkostninger ved udlånet.

Hvad betyder det for dig?

Sider du og tænker over, hvad det her betyder for dig? Helt overordnet, så ser rapporten på hele banksektoren og ikke enkelte banker.

Så problematikken med for høje udlånsmarginaler kan du ikke ændre på, men det kan være en god anledning til at få tjekket dit banklån.

At få tjekket om det matcher dine behov og ønsker som kunde. Og ikke mindst om der er billigere alternativer på markedet. Mange danskere ser banken som en fast partner, men du er altså ikke bundet til dem!

Så hvis du kan opnå lavere renter eller en bedre opsparingskonto andetsteds, bør du helt sikkert overveje det.