Vi kender og hader det sikkert alle sammen. De forholdsmæssigt dyre bankgebyrer som vi bliver pålagt, uden vi helt kan gøre det store ved det.
Det er jo ikke fordi at man ligefrem skifter bank, når man bliver pålagt 15 kroner om måneden for at have en løn -og NemID konto. Nu vil minister Henrik Sass Larsen lave et loft over gebyrer på den helt almindelige bankkonto. Læs mere om gebyrloftet her.
Gebyrloft på 180 kr. årligt
Alle danskere har behov for en løn -og NemID konto, hvilket giver bankerne en meget stærk position, når de skal fastlægge deres gebyrer.
Henrik Sass Larsen vil nu indføre et gebyrloft på 180 kroner årligt, for at have en helt normal bankkonto. Der skal ligeledes lægges loft over mere udvidede konti. Det er i hvert fald budskabet fra arbejdsgruppens rapport.
Det er specielt de økonomisk svage grupper i samfundet, hvor 180 kroner kan være mange penge, at det vil få en gavnlig effekt. Det er præcist ønsket om at fremme bankernes sociale ansvar, der har bidraget til arbejdsgruppens model.
En afledt konsekvens af Finanskrisen?
Det helt nærliggende spørgsmål at stille er, om dette gebyrloft er en afledt konsekvens af Finanskrisen. For det var netop efter krisen, at bl.a. Danske Bank indførte gebyrer og det var årsagen til at arbejdsgruppen overhovedet blev nedsat.
Det var ligeledes årsagen til at Jyske Bank indførste oprettelsesgebyrer for nye kunder, i forsøget på at undgå “affaldet” fra Danske Bank. Det er klart, at ingen ønsker at få alle de økonomisk svagt stillede kunder ind. Dem kan de ikke tjene penge på.
Det har nu medført en situation, hvor nye Jyske Bank kunder skal betale 925 kroner i oprettelse og hele 200 kroner årligt. Det årlige gebyr finder du ligeledes i Nordea, Danske Bank og Sydbank, men hvor det kun ligger på 120 kroner. Altså under det foreslåede gebyrloft.
Årlige gebyrer hos de største banker
Termino har set nærmere på hvad det koster hos 4 af de største udbydere i Danmark, at have en normal lønkonto:
- Jyske Bank: 200 kroner årligt
- Nordea: 120 kroner årligt
- Danske Bank: 120 kroner årligt
- Sydbank: 120 kroner årligt
Værd at bemærke er det, at mange mindre udbydere har betydeligt lavere, eller slet ingen årlige gebyrer på deres lønkonti. Et godt eksempel på at landets største banker ikke er bange for at udnytte deres position, til at pålægge kunderne væsentlige gebyrer.