I denne artikel ser vi nærmere på de vigtige lånebegreber, som du skal og må kende til. De vigtige begreber som alle skal tage stilling til, når de låner penge online eller i banken.

Af begreber vi vil gennemgå er lånebeløb, løbetid, ÅOP og rådighedsbeløb. De har alle en stor betydning for din privatøkonomi og hvordan tilbagebetalingen af pengene forløber. Se mere her, hvis du planlægger eller allerede har optaget et lån.

Lånebeløb

Beløbet du vælger at ansøge om – påvirker dine låneomkostninger og chancer for godkendelse.

Lånebeløbet er det de fleste forbrugere går op i, når der skal lånes penge, men det er langt fra det vigtigste begreb. Det eneste du reelt skal sikre dig er, at du ikke søger en krone mere end du behøver.

Det vil så være løbetiden og ÅOP der afgør, hvor nemt og godt du kommer igennem de månedlige afdrag.

Find dit ønskede lånebeløb her og se dine muligheder.

Løbetid

Løbetiden er det antal dage/måneder du har til at tilbagebetale pengene – den har stor betydning for at du kan betale dine månedlige afdrag.

Betydningen af løbetiden må ikke undervurderes. For hvis du kan betale de månedlige afdrag, vil det nemlig medføre yderligere gebyrer og omkostninger. Det gør lånet langt dyrere end nødvendigt.

Så sørg for at vælge en passende løbetid, der giver en ydelse du kan acceptere og som passer til din privatøkonomi. Lånebeløbet har en stor indflydelse på hvor lang en løbetid du kan vælge.

Som eksempel kan du vælge en løbetid på op til 72 måneder, ved lån af 50.000 kr. online. I dette tilfælde vil du have 6 år til at tilbagebetale pengene. MEN lang løbetid er ikke altid godt, for det kan gøre dine omkostninger markant større. Så den skal være på et passende niveau.

Hvilke løbetider og beløb diverse lånefirmaer online tilbyder, varierer en hel del.

ÅOP

De årlige omkostninger i procent – Samtlige omkostninger og forpligtelser ved låneaftalen og et udtryk for dine samlede omkostninger.

ÅOP er desværre et lånebegreb som de færreste forbrugere kender til og det bør falde tilbage på manglende emnedækning i uddannelsessystemet. Det er kort sagt for vigtigt til ikke at vide.

Som du kan læse er det en procentsats der viser dig de samlede kreditomkostninger. Det gør renten ikke. Den viser dig kun med hvilke procentsats der bliver lavet rentetilskrivninger. Åop er derfor langt vigtigere at fokusere på, når der skal sammenlignes lånetilbud.

Rådighedsbeløb

Rådighedsbeløbet er det beløb du har til rådighed, efter alle dine faste omkostninger som husleje, varme, el, vand etc. er betalt. Det har stor betydning for hvor store afdrag du kan betale.

Rådighedsbeløbet er mere relateret til din private økonomi. Den har nemlig afgørende betydning for dine muligheder og hvilke vilkår du bør gå efter. Om det skal være korte eller lange løbetider.

Et rådighedsbeløb er de penge du har mellem hænderne efter skat og faste omkostninger. De kan gå til fornøjelse og hvis du låner penge, vil de kunne gå til de månedlige betalinger. Du kan blive klogere på dit rådighedsbeløb ved at ligge et budget og foretage en række simple udregninger.