FAQ om RKI (Ribers)

RKI, også kendt som Ribers eller Ribers Kredit Information, holder styr på dårlige betaler så at sige. Hvis du har et udestående, det kan være med din udlejer, en bank eller måske et bilfirma, så risikerer du at blive registreret i deres oversigt over dårlige betalere. At blive registreret i Ribers er ingen katastrofe, men det giver nogle væsentlige udfordringer.

Du kan  eksempelvis ikke få et kreditkort, det kan være svært at tegne abonnementer og du kan med garanti ikke låne penge online. Ingen udbydere vil nemlig udlåne penge, hvis du står angivet som dårlig betaler.

Men hvis du betaler din gæld inden der er gået 5 år, så kan du bede din kreditor om at slette dig fra RKI – og det kan bestemt godt betale sig.

Ribers har ingen mulighed for at for eksempel opsøge dig på din bopæl og tage ting af værdi, det er kun fogedretten der har ret til dette. Hvis du bliver registret i RKI, så vil du typisk modtage en skrivelse, hvoraf det vil fremgå hvem der har registreret dig i Ribers. Du kan godt gøre indsigelse hvis du mener der er tale om en fejl.

Hvad er RKI?

RKI bruges af banker og andre virksomheder til at kreditvurdere en kunde. Hvis en kunde står deri, så er det (næsten) helt udelukket at give kredit og lån. Du kan sagtens købe både bil, rejser og andre forbrugsgoder hvis du står i RKI, du skal blot forvente at det kræver kontant betaling.

Det er bestemt ingen fordel at være registreret i Ribers, men heller ingen katastrofe. Tusindvis af danskere er registreret i Ribers, men deres hverdag kan sagtens fungere, om end det hele bliver en anelse mere besværligt med en registrering i RKI.

Står jeg i RKI?

Er du i tvivl om du står i RKI? De fleste vil være klar over at de er registreret i RKI, da man typisk får besked om det pr. brev, men desværre vælger mange danskere at ignorere disse, når de først er havnet i gældsfælden. Det er dog det værste du kan gøre i situationen.

Hvis du har en gæld som du ikke har betalt og overholdt, så er det en chance for at din kreditor har registreret dig i RKI. Ofte vil der være tale om en større gældspost, det er de færreste kreditorer der registrerer en skyldner med en mindre gæld. Kreditor er udmærket klar over at det ikke bliver nemmere for skyldner at betle gælden tilbage hvis skyldner først registreres i RKI, mange giver nemlig lidt op hvis de først er registreret.

Tjek om du er registreret i RKI

Er du i tvivl om du er registreret i RKI? Det er i dag ganske nemt at undersøge, for du kan tjekke det via internettet. Alternativt kan du kontakt en af de firmaer der holder styr på det og har oversigter. Hvis du har en ide om at du muligvis er blevet angivet som dårlig betaler, så er det en god ide at undersøge sagen til bunds.