Det kan være lidt af en jungle at vælge imellem de mange betalingskort på markedet eller kende forskel. Langt de fleste danskere har et Visa Dankort fra banken, men det er ikke altid nok.
Man kan vælge at supplere med et Mastercard eller øvrige betalingskort der kan anvendes i udlandet.
Eller det kan være et kreditkort til en fælles ordning, hvor man betaler penge ind til samme konto.
Termino ser her nærmere på kreditkort, debetkort og ikke mindst forskellen imellem de to løsninger.
Kreditkort i korte træk
Kreditkort er det de fleste kender som MasterCard, American Express, Diners Club, Eurocard og diverse kort til benzinselskaberne. Navnet kommer af kredit, hvilket i visse sammenhænge kan betyde lån.
I denne sammenhæng er det et udtryk for, at du har et kort med en vis kredit. Det kan være du har et fast beløb, eller lige har indsat 5.000 kroner på det. Når de er brugt, vil dit kreditkort blive afvist. Du kan med andre ord ikke overtrække det, som du kan med debetkortet.
Debetkort i korte træk
Debetkort indebærer Visa Dankort, Visa Electron og Maesto, alle kendetegnet ved at de betalte beløb straks bliver trukket på din konto. Det har den klare fordel, at du har fuldt overblik over din økonomi og hvad du har at gøre med.
De fleste vil foretrække at deres private kort bliver trukket løbende, frem for mere samlet, så man pludselig får en økonomisk boomerang i hovedet.
Debetkort er det de fleste danskere med orden i økonomien, anvender til hverdag.
Kreditkort vs. debetkort
Der er flere forskelle mellem kreditkort og debitkort, men kun få af dem er centrale for dig som forbruger. Vi ser her nærmere på en række af de mest afgørende.
1. Brugen i udlandet
Det første område er brugen i udlandet. For du vil opleve at visse restauranter og butikker, kun tager bestemte kort. Det kan der være mange årsager til, men én af dem kan være, at de har ekstra omkostninger ved særlige betalingskort. Det kunne fx. være Visa Dankortet.
I det tilfælde bør du altid have et alternativ i pungen. Det er derfor mange danskere medbringer American Express eller MasterCard med på ferien.
2. Forskel på trækningstiden
Trækningstiden har vi allerede været inde på. Ved debetkort bliver beløbet trukket med det samme, mens du har en længere “frist” når du anvender kreditkort. Når det er sagt, kan du naturligvis ikke købe vare i supermarkedet, hvis dit kreditkort står i nul. Så har du jo ikke penge nok!
Men selve trækningen på kortet sker med en forskydning i sammenligning med fx. Dankortet.
3. Overtræk
Sidst er det værd at bemærke forskellene ved overtræk. De fleste danskere har prøvet at overtrække deres Dankort, men den mulighed har du ikke med kreditkortet. Her bliver et bestemt beløb stillet til rådighed (af kortudsteder) og når det er opbrugt, kan det ikke anvendes længere.
Det skal nævnes at du godt kan have debetkort, der heller ikke kan overtrækkes, med en såkaldt saldokontrol. Men overtræk er muligt for de fleste med en fornuftig økonomi. Det vil bare ekstra omkostninger til banken, der jo reelt låner dig pengene, i den periode du overtrækker.
De udbredte korttypers egenskaber
Til sidst ser vi nærmere på de 3 udbredte korttyper på markedet og deres simple kendetegn.
- Kreditkort: Beløbet hæves efter noget tid, da kortholderen får en kredittid.
- Debetkort: Beløbet hæves direkte fra din konto med det samme.
- Hævekort: Kan udelukkende anvendes til at hæve og overføre penge.