Har du undret dig over hvorfor den tilbudte ÅOP altid er højere ved de små lån? Termino giver dig her forklaringen, for den er i bund og grund ret simpel.

Lad os starte med et nedbryde ÅOP-begrebet, til et helt simpelt og letforståeligt sprog. Det er en forkortelse på årlige omkostninger i procent. Det er altså en meget retvisende procentsats generelt, men problematikken ligger i at den udregnes på årsbasis – mens små lån typisk laves på omkring 6 måneder, som den korteste løbetid.

Forskellen i løbetid

Det er vigtigt at skelne mellem de såkaldte kviklån og de mere almindelige forbrugslån. Hvordan man definerer de to typer er forskelligt, om det sker ud fra beløbets størrelse eller løbetiden. Lige i denne sammenhæng med ÅOP, er løbetiden det helt centrale.

For førstnævnte laves typisk med en løbetid på omkring 6 måneder, mens forbrugslånet har en mindste løbetid på 12 måneder. Det gør en forskel på to helt centrale områder.

Det gør generelt at stiftelsesomkostningerne til at udgøre en langt større, del af dine samtlige omkostninger, når du søger små lån med en kortere løbetid. Sammenlignet med løbetider på 60 eller 72 måneder.

For det andet bliver ÅOP udregnet på årsbasis, men med det nye ÅOP-loft på 25% er det blevet langt mere gennemskueligt og ligetil. Man kan ligeledes diskutere om der stadig findes kviklån, eller om disse udbyderes nye finansielle løsninger, læner sig mere op ad velkendte forbrugslån med løbetider fra 6 måneder.

Kan give et misvisende billede

De to forhold kan desværre være med til at give et lidt misvisende billede af kviklånet og det har flere eksperter ligeledes udtalt tidligere. Nogle mener at der bør laves en ny sats/udregning for denne særlige lånetype, der kun løber i dage og ikke over måneder.

For lige nu er det nærmest umulig at sammenligne de to lånetyper, baseret ud fra deres ÅOP.

Det positive er, at vælger du at indhente tilbud på flere forskellige lån med samme løbetid, så får du et sammenligneligt billede af udbydernes priser. Her giver dig god mening at sammenligne ÅOP med hinanden og vælge det billigste.

Vi håber denne artikel har fjernet din undren, for meget er blevet skrevet om de dyre kviklån, og generelt er det vigtigt at forstå omkostningernes sammenhæng. Så jo større beløb du låner, desto mindre kommer omkostninger som startgebyrer til at udgøre i ÅOP-satsen. Men det betyder altså ikke det er billigere, så husk også at have øje for de samlede kreditomkostninger, når du sammenligner tilbud og udbydere.