Lånemarkedet er en dynamisk størrelse, hvor der løbende sker forandringer og hvor der løbende sker ændringer i udvalget af låneudbydere. Nogle kommer til, mens andre går fra. Særligt det seneste års tid, med indførelsen af de nye låneregler pr. 1. juli 2020, har der været store ændringer på markedet.
Vi sammenligner os ofte med Norge i forskellige sammenhænge. Termino har derfor taget pulsen på lånemarkedet i Danmark og med vores norske naboer som benchmark.
Hvad er nyt på lånemarkedet?
Siden de nye regler blev indført, med ÅOP-loft og omkostningsloft, er der sket noget af en forvandling hos særligt de udbydere, der tilbød mindre lånebeløb – altså kviklånsudbyderne. Det er blevet mere ugunstigt at drive den type forretning, da de ikke længere kan opnå renteomkostninger. Det har svækket deres indtjeningsgrundlag.
Derfor er mange gået væk fra at tilbyde lånebeløb på 5.000 op opefter, til at have en nedre grænse på 10.000 kr. Du vil derfor opleve at langt flere har lånegrænser, der starter ved 10.000 kroner.
I Norge er det derimod fortsat muligt at låne ned til 5.000 kr. hos flere udbydere, så på det område er der væsentlig forskel på de to lande.
I Danmark vil du opleve at ÅOP-niveauet i øjeblikket starter fra 7,19 % ifølge Lånomaten, hvilket er på et yderst fornuftigt niveau, sammenlignet med tidligere.
I Norge benytter de i højere grad begrebet effektiv rente, og her starter niveauet fra 5,03% ifølge Billigste-forbrukslån.com. Betyder det, at det er billigere at låne penge i Norge? Det er nok en anelse billigere, men det afhænger udelukkende af hvilken rente du får tilbudt.
I alle tilfælde, er der god grund til at undersøge dine valgmuligheder grundigt og indhente flere tilbud, så du ender med den bedste og billigste løsning. En ting er sikkert, låneudbyderne er generelt blevet ret prisvenlige og med fornuftige renteniveauer, hvilket gør dem til et godt supplement til diverse pengeinstitutter.
Lånegrænser og muligheder
En af de mest tydelige forskelle mellem Danmark og Norge, er forskellen i lånegrænsen. Hos de danske udbydere går den generelt ved 500.000 kr. mens den i Norge går ved 600.000 kr. hos flere aktører.
Der er samtidig flere udbydere der kan tilbyde høje lånebeløb, end i Danmark, hvor mange udbydere har en beløbsgrænse på enten 50.000 eller 150.000 kr.
Mulighederne på de to markeder kan minde om hinanden, når du blot er 18-20 år har du færre kort på hånden. Det gælder i både Danmark og Norge, og giver god mening. Det skyldes i høj grad, at unge typisk er under uddannelse og ikke har samme økonomiske ballast eller faste indkomst, via et fuldtidsarbejde. Flere udbydere vælger derfor at sætte en aldersgrænse på 21 eller 23 år.
Når det er sagt, kan flere hjælpe dig selvom du er ung, du skal bare søge de rigtige steder.
Dynamikken, forskellene og lighederne mellem Danmark og Norge, er interessante på mange måder, men i store træk kan de to markeder minde en del om hinanden. Vi håber du er blevet klogere og skulle du have spørgsmål eller supplerende kommentarer, er du altid velkommen til at skrive til info@termino.dk.