Har du brug for et lån til at bygge hus? Termino ser nærmere på dine muligheder og hvordan du kommer godt i gang med projektet.

Lad det være sagt, at den eneste rigtige løsning findes i din egen bank, eller en af landets øvrige pengeinstitutter. De fleste får brug for store lånebeløb.

Beløb der overstiger det du maksimalt kan søge online.

Hvad er dit pengebehov?

Det første du bør få klarlagt, er detaljerne i byggeriet og hvad dit pengebehov er. Det gør nemlig en forskel om du søger 500.000 eller 800.000 kroner.

Finansieringen bør være det sidste step inden du går i gang med byggeprojektet. For uden at kende til opgavens pris og omfang, er det umuligt for banken at tage stilling til. Omvendt kan du med fordel få en idé af lånemulighederne hos bankrådgiveren, så du nogenlunde kender de økonomiske rammer.

Dit maksimale lånebeløb vil nemlig afhænge af din privatøkonomi, rådighedsbeløb, månedlige indtægt mv. Disse kender begge parter allerede på forhånd. Størrelsen på byggeprojektet vil så være med til at afgøre, om banken siger JA eller NEJ.

Byggeprojektet påvirker lånemulighederne

Der er ingen tvivl om at byggeprojektet påvirker dine lånemuligheder en del. For skal der bygges et nyt hus fra bunden eller har du bare brug for penge til en større ombygning?

For skal der bygges fra bunden vil du have brug for mange penge og der skal derfor laves en form for boliglån. Vi kalder det en form for boliglån da der jo ikke er et færdigt hus, der kan fungere som sikkerhed.

Det betyder at du skal overbevise banken om, at byggeprojektet kommer til at medføre en bestemt værdi, når det står færdig. Det er en mere besværlig proces, men helt sikkert muligt. Man skelner mellem et byggelån og et forhåndslån.

Byggelån vs. forhåndslån

Byggelånet er hvor du får finansieret byggeriet og betaler pengene tilbage efterfølgende, typisk via et realkreditlån.

Forhåndslånet er hvor pengene bliver indsat på en spærret byggekonto, hvorefter den anvendes til at betale håndværkere, for materialer etc. Det fungerer på den måde, så du ikke pludselig bruger pengene på en masse andet.

Du kan sagtens vælge at kombinere de to ting, da de er meget forskellige. Det rigtige for dig, bør vurderes i samarbejde med din bankrådgiver.

Du kan læse mere om de to finansieringsmuligheder hos Jyske Bank.