Alle danskere har for nylig fået deres årsopgørelse og det har været et sandt stormløb mod SKATs hjemmeside. Mange danskere tjekker den vigtigste parameter, om man får penge tilbage eller skal op med pengepungen.
Det er bare ikke nok og ved ikke at tjekke din årsopgørelse grundigt efter, kan du snyde dig selv for mange penge og fradrag. Termino har derfor lavet en tjekliste til din årsopgørelse.
Er informationerne korrekte?
Hvorfor er det nu nødvendigt at gå en tjekliste igennem? Mange danskere har ikke fået indtastet alle de nødvendige oplysninger, ligesom SKAT jo ikke nødvendigvis kender samtlige forhold.
Du skal derfor tjekke informationer for at sikre, alle fradrag, aktieavancer og lignende stemmer overens med virkeligheden. Nu kan en tjekliste hurtigt komme til at virke uoverskuelig, så vi har udvalgt de 5 vigtigste og mest aktuelle områder for mange:
1. Kørselsfradrag
De fleste danske lønmodtagere har mulighed for at få kørselsfradrag af en anseelig størrelse. Det er ikke altid det bliver udfyldt automatisk og der kan være særlige situationer, hvor du både får kørselspenge fra arbejdsgiveren og samtidig har ret til et kørselsfradrag.
Så tjek at det hele stemmer overens og at du ikke har kørt kilometer forgæves. Retten til kørselsfradraget indtræder så snart du har over 12 kilometer til arbejde. Det gælder for alle transportformer (bil, cykel og offentlig transport) og skal udfyldes i rubrik 51.
2. Rejsefradrag
Rejsefradraget er særdeles relevant for visse danskere, der ofte tager på rejser og overnatter. Så længe overnatningen og rejseopholdet har varet over 24 timer, vil du have ret til et fradrag.
Det er dog kun aktuelt hvis din arbejdsgiver ikke har dækket dine omkostninger. I disse tilfælde vil der gælde særlige regler og satser. Dem kan du se på SKATs hjemmeside.
3. Børnebidrag
Børnebidrag er relevant for familier med udeboende børn. Det vil sjældent fremgår på årsopgørelsen automatisk, så vær opmærksom på hvilke muligheder du har. Vi vil igen henvise til SKAT.dk hvis du gerne vil læse om reglerne.
Flere forhold afgøre hvilke fradragsmuligheder du har. Bemærk at dit udeboende barn skal være under 18 år gammel.
4. Pensionsopsparingen
Mange danskere indbetaler fornuftigt nok penge til pensionen, men har du betalt for meget? Loftet for ratepensionen var på 50.900 kroner i 2014. Hvis du har indbetalt mere end dette, bør du kontakte din pensionsrådgiver.
Du får nemlig ikke fradrag for beløb over satsen på 50.900 kr. Så disse penge bør allokeres andetsteds og det bør din pensionsudbyder kunne hjælpe dig med.
5. Aktieavancer
Der har været gode gevinster at hente på aktiemarkedet, i forbindelse med at mange aktier har været langt nede efter finanskrisen. Har du hævet gevinsten i 2014?
Så bør du tjekke at de angivne tal af din gevinst/tab stemmer overens med virkeligheden. SKAT har automatiseret det for de danske aktier, men hvis du handler med udenlandske aktier, bør du helt sikkert tjekke efter.
Dels for at tjekke tallene er korrekte og fordi du er forpligtet til at angive de korrekte tal, hvis informationerne er mangelfulde.
Vi håber du kan bruge vores tjekliste til din årsopgørelse. Noget er mere langhåret end andet, men det er i hvert fald gode guidelines for, hvordan du får mest muligt ud af din formue.
Hvis du har lyst til læse flere gode råd og sparetips, kan du gøre det på vores side om privatøkonomi.