Gør-det-selv begrebet er kendt og udbredt i Danmark, men anvendes primært når der skal bygges/renoveres et rum i hjemmet eller males en væg. Altså helt konkrete og lavpraktiske håndværkeropgaver, hvor mange kan ordne det selv, hvis hænderne er skruet rigtigt på.

Men hvad med en gør-det-selv jul? Hvorfor ikke lave julepynt, gaver, mad og lignende selv. Ugens Sparetip fra Termino er, at du selv bør lave mange af juletingene fra bunden, da det kan spare dig mange penge. Et oplagt valg, hvis din økonomi kæmper med at overleve den dyre december måned. 

Inspiration til lav selv juleting

Det store spørgsmål er hvad du selv bør overveje at lave selv af juleting. For ét er de gode intentioner, noget andet er hvad du helt konkret kan gå i gang med. Vi har lavet en liste med vores bedste forslag og gennemgår mulighederne med dig herunder.

Julepynten

Julepynten er oplagt at lave selv i fællesskab med børn eller veninder. Der er mange muligheder for at få nogle hyggelige eftermiddage med gløgg, kakao og lignende. Det kan faktisk være super hyggeligt og pynten bidrager til en ægte julestemning.

Hvad I vælger at lave, er helt op til Jer selv, men én ting er sikkert. Det julepynt du finder i butikkerne er markant dyrere, end hvad det vil koste at købe materialer til gør-det-selv pynt.

Mad & julegodter

Der er grænser for hvor meget mad du kan lave selv, men netop i juletiden har de fleste familier ekstra meget tid derhjemme. Hvorfor ikke bruge den i fællesskab på at lave julegodter, friskbagt brød og hvad I ellers ønsker at spise. Specielt chokolade, slik og andre godter er en stor udgiftspost for mange privatøkonomier.

Ved at lave mad & godterne selv derhjemme, har I både en hyggelig dag foran Jer, ligesom der kan spares relativ mange penge.

Relateret: 5 sparetips til julen

Gaverne

Sidst synes vi at gaverne fortjener at blive nævnt. En anden stor udgiftspost for mange danskere. Nu lyder hjemmelavede gaver ikke særligt attraktivt og mest af alt, som noget man får af sit 7-årige barn. Ikke desto mindre bør du overveje mulighederne for, at give en særlig personlig og hjemmelavet gave.

Det kan være du har særlige egenskaber som tømrer, maler, IT-mand eller lignende. Overvej om du kan bruge dine faglige kompetencer til at lave noget unikt. Vi medgiver det er en svær opgave at finde på idéer, men hvis økonomien er trang, kan alternativet hurtigt være at du får brug for et lån til julegaver.

Gå efter et gratis juletræ

Sidst er det værd at nævne muligheden for at få fat i et gratis juletræ. Det er ikke unormalt at danske organisationer og virksomheder stiller dem til rådighed lige op til d. 24 december. Her kan du afhente dem helt gratis og selvom det måske ikke er det pæneste på markedet, kan du godt finde et fornuftigt træ

Et juletræ hvor du vel og mærke ikke skal betale 150-200 kroner, for at have det stående i 5-10 dage. Mange bække små og for nogle familier kan disse 200 kroner gøre en betydelig forskel.