Vil du blive godkendt til et lån, så skal du være sikker på, at du lever op til ansøgningskriterierne. Disse varierer afhængig af låntype og udbyder, og derfor er det nødvendigt at sætte sig ind i selskabets specifikke krav og regler.
Her giver vi dig dog en oversigt over, hvad du kan forvente, og hvordan du undgår at få afslag på din låneansøgning.
Sådan undgår du afslag på dit lån
Det helt åbenlyse er naturligvis, at du er nødt til at leve op til selskabets krav og regler. Disse varierer alt efter, om du ansøger om et almindeligt banklån, et forbrugslån, et billån osv. Derfor kan man ikke nedskrive et specifikt regelsæt for, hvem der kan optage et lån.
Som regel er forbrugslånene noget nemmere at blive godkendt til, mens et banklån kræver mere dokumentation og en stærkere økonomi. Derfor skal du først og fremmest tjekke ansøgningskriterierne, før du ansøger, hvis du vil undgå at få afslag på dit lån.
For det andet er det vigtigt, at de angivne oplysninger er helt korrekte. Det lyder måske basalt, men selv en lille taste- eller stavefejl kan betyde, at din ansøgning ikke bliver accepteret. Eksempler kan være en forkert e-mailadresse, eller at du har angivet oplysninger om dig eller din økonomi, som ikke stemmer overens med virkeligheden.
Selskaberne har mulighed for at krydstjekke dine oplysninger i diverse registre og lignende, og derfor kan du lige så godt fortælle hele sandheden i første omgang. Ellers risikerer du, at din ansøgning automatisk afvises.
Hvad påvirker om jeg bliver afvist?
Som nævnt findes der forskellige krav hos udbyderne, men der er dog nogle fællestræk. Her kigger vi på de faktorer, der kan afgøre, om din ansøgning bliver godkendt:
- Din alder: Alle selskaber har en aldersgrænse, og den vil som minimum være 18 år.
- Din bopæl: Som regel findes der krav til, at du skal have en dansk folkeregisteradresse, være dansk statsborger og eventuelt også have boet i Danmark i en vis periode.
- Din gældshistorik: Langt de fleste udbydere afviser ansøgere, som er registreret i RKI eller Debitorregistret.
- Din indtægt: Der vil stort set altid være krav til, at du har en vis indkomst, hvis du skal låne penge. Beløbet afhænger dog af, hvor meget du vil låne, og hvor du ansøger henne. En god tommelfingerregel er dog, at jo stærkere en privatøkonomi du har, jo flere muligheder har du også – og jo lavere rente vil du typisk få tilbudt.
- Dit lånebeløb: Jo flere penge du søger om, desto større krav stilles der til dig som kunde. Du kan derfor overveje at ansøge om mindre beløb, for at se om det gør en forskel.
Valg af lånebeløb
Ét er de faktorer der påvirker din ansøgning, om du bliver godkendt eller ej. Du har ikke mulighed for at påvirke de første 4 punkter ovenfor, på kort sigt, men du kan derimod påvirke lånebeløbet. Du kan derfor overveje, om du skal vælge et lavere lånebeløb for at styrke dine godkendelseschancer. Det kan i hvert fald ikke skade at prøve, da alle ansøgninger er gratis og uforpligtende.
Sådan kan du styrke din privatøkonomi
En stærk privatøkonomi danner altså grundlag for et bredere udvalg af relevante låneudbydere, ligesom det giver dig muligheden for at få meget gunstigere vilkår og en lavere rente. Du kan selv forsøge at styrke din privatøkonomi på flere måder.
For eksempel kan du prøve at øge din indtægt ved at tage overarbejde eller få et nyt eller ekstra arbejde, ligesom du kan mindske dine udgifter. Her kan du eksempelvis spare på el og varme, du kan undgå impulskøb og handle efter madplaner, og du kan lægge penge til side frem for at tage på shopping eller rejse, når du har lidt til overs.
Med en stærk økonomi forbedrer du dit udgangspunkt, og du mindsker risikoen for at få afslag på låneansøgning.